JOKE


Honden, hun gedrag en hun interactie met de mens: een boeiende materie. Sinds kindsbeen af ben ik geboeid door dieren en in het bijzonder door honden. Uren kon ik er als kind naar kijken. Uren kon ik genieten van samen ravotten in de tuin of “trucjes” doen. Later werd ook hun gedrag een interessant gegeven. Hun doen en laten en hun interactie met de mens intrigeerden me. Waarom nemen zo veel mensen een hond in huis? De hond staat dikwijls als symbool voor trouwe kameraad. Maar is dat wel zo? Duizend en één vragen?


De hond maakt op uiteenlopende manieren deel uit van onze samenleving: gezinshond, hulphond, politiehond, bewaker van het erf, speurhond maar ook als zwerver, asielhond, proefdier…
Voor velen is de hond een ware compagnon, voor anderen echter een bron van ergernis. Ongeveer één op de vier huishoudens in België heeft één of meerdere honden (Nationale statistiek FOD, 2000). Andere kant van de medaille: per jaar wordt bijna 1 inwoner op 100 gebeten door een hond.


Waarom loopt het toch zo dikwijls fout? Hoe kunnen we dit vermijden? Is onze relatie met de hond dan niet altijd zo goed als we wel denken? Vele jaren ervaring met mijn eigen honden en het opleiden van honden voor anderen liet mij inzien dat de basis van een goede relatie een goede communicatie is: elkaar begrijpen. En dit is niet steeds evident. Ik moest onderkennen dat de toen (20 jaar geleden) gangbare methodes om honden op te voeden niet voldeden om mijn doel te bereiken: namelijk een goede relatie krijgen tussen hond en eigenaar.

 

Net zoals tijdens mijn studies (bio-ingenieur) en mijn doctoraat wenste ik mij te baseren op wetenschappelijk onderbouwde methodes. Verschillene jaren onderzoeken, 10-tallen honden, vele boeken, voordrachten en cursussen later is mijn visie op trainen en opvoeden van honden dan ook grondig gewijzigd tov 20 jaar geleden. Anderzijds is mijn hobby ondertussen uitgegroeid tot een ware passie. Een passie om niet alleen met mijn eigen honden een goede relatie op te bouwen maar om deze visie ook te delen met anderen. Vanuit die zienswijze werd Hond inform opgericht.

 

Een centrum waar u en uw hond op een professionele manier begeleid wordt, gaande van ras- of puppy keuze over opvoeding en training tot het helpen bij gedragsproblemen.

Een centrum waar u en uw gezin op een aangename en professionele manier met uw hond kunt omgaan, voor enkel de opvoeding of als verdere hobby.